EU-förordningen om avskogningsfria produkter har förtydligats – ladugårdsinvesteringar och åtgärder som främjar naturens biologiska mångfald får fortsätta
Nyheter - Publicerad 16.1.2025
EU:s förordning om avskogningsfria produkter trädde i kraft den 29 juni 2023, men tillämpningen av den har senarelagts till utgången av 2025. Utifrån EU-kommissionens vägledande dokument har jord- och skogsbruksministeriet analyserat hur förordningen påverkar nötkreaturshållningen och restaureringsåtgärderna som förebygger avskogning.
Av kommissionens vägledande dokument att bedöma sker ingen sådan avskogning som avses i förordningen om man i samband med en bygginvestering i nötkreaturshållningen uppför en byggnad på en markareal som i huvudsak finns på ett område som används i jordbruk eller på bebyggd mark eller om omvandling av skog till jordbruksanvändning har skett före den 31 december 2020.
Avskogning sker inte heller om en byggnad i första hand uppförs i syfte att följa lagstiftningen om djurens välbefinnande och om byggnaderna och strukturerna behövs för att värna om djurens välbefinnande. Då omvandlas inte mark till jordbruksanvändning. Den ändrade markanvändningen ska också vara begränsad till den nödvändiga arealen och ändringen får inte påverka de omgivande områdenas kategorisering som skog.
Om man vidtar restaureringsåtgärder för att främja naturens biologiska mångfald, är det inte heller fråga om sådan avskogning som avses i förordningen. Åtgärderna ska dock grunda sig på en plan som visar var objektet ligger och vad som är behovet av restaurering eller vad som är objektets potential.
Restaureringsåtgärderna på objekt som identifierats vid inventeringen av vårdbiotoper orsakar inte avskogning. De restaureringsåtgärder som vidtas på andra objekt som främjar biologisk mångfald ska bygga på en plan som godkänts av NTM-centralen eller Forststyrelsens Naturtjänster och som uppfyller kriterierna ovan.
”Det är väldigt viktigt att vi får fortsätta med ladugårdsinvesteringarna och åtgärderna för att främja naturens biologiska mångfald. Det vägledande dokumentet ger flexibilitet och gör det enklare att välja byggplatser för produktionsbyggnader med hänsyn till djurens välbefinnande. Det gårdar som har senarelagt investeringar i ladugårdar kan nu i lugn och ro realisera sina planer. Vårt aktiva påverkansarbete har burit frukt”, säger jord- och skogsbruksminister Sari Essayah.
Avskogningsförordningen börjar tillämpas i slutet av 2025
Beslutet om senareläggning av tillämpningen av EU:s förordning om avskogningsfria produkter godkändes i rådet den 18 december 2024 och ett meddelande om detta publicerades i EU:s officiella tidning den 23 december. Tillämpningen av förordningen börjar i huvudsak den 30 december 2025. När det gäller mikroföretag och små företag ska förordningen dock börja tillämpas den 30 juni 2026, med undantag för de produkter som omfattas av den gällande timmerförordningen. I praktiken innebär detta att aktörerna ska visa tillbörlig aktsamhet innan råvarorna och produkterna släpps ut på unionsmarknaden eller exporteras därifrån.
I Finland har Livsmedelsverket utsetts till behörig myndighet enligt förordningen om avskogningsfria produkter. Livsmedelsverket svarar för att de skyldigheter som följer av förordningen fullgörs samt ger verksamhetsutövare och handlare information och råd om tillämpningen av förordningen. Promemorian läggs ut också på Livsmedelsverkets webbplats om avskogning.
Arbetsgruppen som bereder tillämpningen av förordningen på nationell nivå fortsätter arbetet fram till slutet av 2025. Avsikten är att en regeringsproposition med förslag till en nationell lag om avskogning lämnas till riksdagen sommaren 2025.
Syftet med förordningen om avskogningsfria produkter är att säkerställa att produkter vars produktion skulle medföra sådan avskogning eller sådan försämring av skogarnas tillstånd som avses i förordningen inte släpps ut på marknaden i EU. Förordningen gäller sju råvaror, nämligen soja, oljepalm, kaffe, kakao, gummi, nötkreatur och trä, samt produkter som innehåller eller har producerats med användning av dessa.
Mer information:
Erno Järvinen, ordförande för avskogningsarbetsgruppen, forstråd,
tfn +358 295 162 150, fornamn.efternamn@gov.fi
Sanna Koivumäki, konsultativ tjänsteman (ladugårdsinvesteringar),
tfn +358 295 162 437, fornamn.efternaqmn@gov.fi
Heini Lehtosalo, konsultativ tjänsteman (restaureringsåtgärder/vårdbiotoper),
tfn +358 295 162 057,fornamn.efternamn@gov.fi
Viktor Harvio, specialsakkunnig (förordningen om avskogningsfria produkter),
tfn +358 295 162 040, fornamn.efternamn@gov.fi
Mer information på jord- och skogsbruksministeriets webbplats:
Ministeriets pressmeddelanden:
På andra webbplatser:
Kommissionens vägledande dokument för förordning (EU) 2023/1115 om avskogningsfria produkter
Förordningen om avskogningsfria produkter (EURD) Livsmedelsverket
Pressmeddelande från Finlands Jord- och skogsbruksministeriet 16.1.1025