Jord- och skogsbruksministeriet har som vision att Finland ska vara en föregångare inom bioekonomi

Nyheter - Publicerad 25.6.2025

Jord- och skogsbruksministeriet har som mål att Finland 2035 ska vara det ledande landet inom hållbar bioekonomi. Genom sin verksamhet främjar ministeriet att tillväxt, välfärd och säkerhet skapas med hjälp av förnybara naturresurser.

Vid beredningen av jord- och skogsbruksministeriets nya strategi har fokuset legat på att skapa ännu hållbarare tillväxtförutsättningar för Finland, stärka den övergripande säkerheten och säkerställa finländarnas välfärd även i en föränderlig omvärld. Vid beredningen har man beaktat de förändringsfaktorer som påverkar verksamheten inom förvaltningsområdet. Ministeriets verksamhetsmiljö är full av globala förändringsfaktorer som medför både utmaningar och nya möjligheter.

Livsmedelstryggheten och tillgången till insatsvaror är centrala delar av försörjningsberedskapen och den övergripande säkerheten. Klimatförändringar och biologisk mångfald är faktorer som i allt högre grad styr ministeriets arbete.

”Naturresurserna bör utnyttjas på ett klokt sätt. Jord- och skogsbruksministeriet ansvarar för näringar som är beroende av ren mat, vatten och förnybara naturresurser. Att trygga tillgången till mat och vatten är en central del av vår nationella säkerhet”, säger ministeriets kanslichef Pekka Pesonen.

Inom jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde möts natur och ekonomi, och i samverkan ger de upphov till välfärd.

”Det blir allt viktigare att minska användningen av fossila råvaror”, säger Pesonen.

Tre effektmål för verksamheten

Jord- och skogsbruksministeriets strategi innehåller tre effektmål, som gäller hela jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde:

  • Bioekonomin bidrar med betydande förädlingsvärde och lönsam företagsverksamhet.
  • En livskraftig landsbygd stärker den övergripande säkerheten och försörjningsberedskapen.
  • Informationsresurser och forskning ger stabilitet och välstånd.

En höjning och diversifiering av förädlingsgraden inom bioekonomin ökar enligt Pesonen förädlingsvärdet och stöder företagsverksamheten på landsbygden.

”Ungefär en femtedel av Finlands exportinkomster kommer från produkter som baserar sig på förnybara naturresurser. Det finns stor potential i att höja förädlingsvärdet”, säger han.

Målet är att jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde skapar förutsättningar för starkare, naturresursbaserade värdekedjor, vilket i sin tur främjar medborgarnas välfärd.

”Vi vill främja värdekedjor som baserar sig på naturresurser och som bidrar till ökad välfärd i samhället. Värdekedjor som är hållbara i alla avseenden möjliggör nyskapande ekonomisk tillväxt, välfärd för medborgarna och övergripande säkerhet i hela landet.”

Primärproduktionen skapar grunden för tillväxt inom bioekonomin

Produktionsmetoderna inom livsmedelsproduktionen har utvecklats avsevärt, men utvecklingsarbetet måste fortsätta. Detta är en del av Finlands nationella strategi för framtiden. Pesonen säger att skogssektorn fortfarande är bioekonomins mest betydande bransch.

”Förutom att skogen producerar råvaror för olika industriella processer och produkter, ingår i den skogliga bioekonomin också rekreationsanvändning av skogen, bär, vilt, naturturism och många immateriella nyttor”, säger han.

Man kan öka den skogliga bioekonomins förädlingsvärde genom att påskynda innovationernas väg från laboratorium till produktion, förlänga värdekedjorna, effektivare utnyttja resurs- och materialflöden samt förbättra värdekedjornas produktivitet.

En livskraftig landsbygd möjliggör tillväxt

Att sörja för hela landets väl är en viktig del av den övergripande säkerheten. Landsbygden skapar grunden för Finlands försörjningsberedskap. Därför är det viktigt att man värnar om landsbygden och skärgårdsområdena och att det finns bosättning överallt i landet. I det ingår också underhåll av det sekundära och tertiära vägnätet.

Finansiering från EU har en betydande inverkan på landsbygdens livskraft. Med hjälp av landsbygdsprogrammets finansiering skapades under perioden 2014–2022 över 15 000 nya arbetstillfällen och grundades nästan 6 200 nya företag i Finland.

Utveckling av landsbygden stöder värdekedjorna inom bioekonomin, skapar jobb och bidrar till hållbarare produktion. Landsbygdens livskraft och stöd till lokala aktörer är en viktig del av detta arbete.

Informationsresurserna inom jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde ska utnyttjas

Inom jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde finns omfattande informationsresurser och digitala tjänster som är till nytta för hela samhället. Pesonen säger att informationsresurserna skulle kunna utnyttjas ännu effektivare. Det skulle bidra till mer ekonomisk aktivitet och samhällsekonomisk tillväxt.

”Utnyttjandet av data måste ske på ett säkert sätt och stödja stabiliteten i samhället”, säger han.

Heltäckande och tillförlitlig information är av central betydelse när värdekedjorna inom bioekonomin ska utvecklas. Pesonen säger att Finland kan konkurrera på världsmarknaden med produkter och tjänster med högt mervärde.

Informationen måste gå i båda riktningarna i värdekedjan för att säkerställa hållbarhetsinvesteringar inom primärproduktionen

”Konsumenterna måste få tillförlitlig information om de produkter de använder. Samtidigt måste hela värdekedjan – från primärproduktion till slutleverans – få tillförlitlig information om konsumenternas åsikter och om marknadspotentialen. Det är fråga om ett tredelat samband: mellan den fysiska produkten eller tjänsten, det pris som betalas för den och informationen om produktionen och konsumtionen”, betonar Pesonen.

Utvecklingen av värdekedjorna inom bioekonomin baserar sig till stor del på kunskap och innovationer som tagits fram genom forskning. Högklassig forskning behövs också för att trygga naturens bärkraft, den övergripande säkerheten och försörjningsberedskapen.

”Förvaltningsområdets informationsresurser utnyttjas effektivare än tidigare samtidigt som den förändrade säkerhetsmiljön beaktas”, säger Pesonen.

Se också

Jord- och skogsbruksministeriets strategi

Mer information

Pekka Pesonen, kanslichef, tfn 0295 16 2020, e-post: pekka.pesonen(at)gov.fi

Riktlinjer för jord- och skogsbruksministeriets strategi

Vision 2035: Finland är en föregångare inom hållbar bioekonomi.

Verksamhetsidé: Vi skapar tillväxt, välfärd och säkerhet med hjälp av våra naturresurser.

Samhälleliga effektmål

  • Bioekonomin bidrar med betydande förädlingsvärde och lönsam företagsverksamhet.
  • En livskraftig landsbygd stärker den övergripande säkerheten och försörjningsberedskapen.
  • Informationsresurser och forskning ger stabilitet och välstånd.

Pressmeddelande från Finlands Jord- och skogsbruksministeriet 25.6.2025