Ändringar i Finlands CAP-plan har godkänts
Nyheter - Publicerad 11.10.2024
Kommissionen godkände ändringar i Finlands CAP-plan den 10 oktober 2024. De viktigaste ändringarna är att diversifiering av grödor införs vid sidan av kravet på växtföljd, att kravet på företagarinkomst lindras i samband med startstödet till unga jordbrukare och att kravet på yrkeskunnighet lindras i fråga om inkomststödet för unga jordbrukare. Dessutom införs ändringar som gäller tillsynen och påföljderna i samband med de grundläggande kraven för jordbrukarstöd.
EU-kommissionen har godkänt de ändringar som Finland föreslagit i sin CAP-plan. Största delen av ändringarna träder i kraft vid ingången av 2025. I våras trädde EU:s så kallade förenklingsförordning (EU) 2024/1468 i kraft. Den medför ändringar i CAP-planen, och de har delvis kunnat tillämpas redan under sommaren 2024.
Ändringar i de grundläggande kraven för areal- och djurbaserade stöd
Den mest betydande ändringen i den gemensamma jordbrukspolitiken gäller diversifiering av grödor vid sidan av växtföljdskravet (GAEC 7). Genom ändringen införs den möjlighet att inkludera diversifiering av grödor i växtföljdskravet som EU:s förenklingsförordning medför. Detta är en stor lättnad i jordbrukarens arbete, och jordbrukaren har i fortsättningen större frihet att planera sin odling när det finns två alternativ för att uppnå målet om god markstruktur. Diversifiering av grödor omfattades av förgröningsstödet under den förra CAP-perioden. Det krav som gäller flerårig växtföljd kvarstår, men det första genomförandeåret blir 2026.
Den period som anses känsligast i fråga om kravet på marktäcke (GAEC 6) ändras och blir mer ändamålsenlig med tanke på finländska förhållanden. Genom ändringen införs den möjlighet som förenklingsförordningen tillåter att varje medlemsstat bättre kan ta hänsyn till vinterperiodens längd och dess inverkan på vegetationsperiodens längd. Det som ändras är när den känsliga perioden slutar, vilket innebär att marken ska ha växttäcke efter skörd åtminstone till utgången av året. Ändringen kan tillämpas från och med den 1 januari 2025.
Ändringar som gäller tillsyn och påföljder
I början av 2025 införs ett nytt grundvillkor, social villkorlighet. Social villkorlighet innebär att jordbrukare i hela EU-området från och med den 1 januari 2025 måste uppfylla vissa villkor som gäller arbetstagarnas anställningsavtal och arbetarskydd för att få EU-finansierade areal- och djurbaserade stöd, så det tas även in i CAP-planen. Den sociala villkorligheten gäller jordbrukare som har anställda. Om en jordbrukare försummar de krav som ingår i den sociala villkorligheten kan det leda till minskade EU-finansierade areal- och djurbaserade stöd. Jordbrukare som har avlönad arbetskraft har redan nu en möjlighet att anlita rådgivningstjänsterna för att förbereda sig på förändringen. Ett beslut om att införa social villkorlighet som i Finland börjar gälla vid övergångsperiodens sista möjliga tidpunkt den 1 januari 2025 har fattats i samband med beredningen av CAP-perioden.
I och med EU:s förenklingsförordning befriades små gårdar på högst 10 hektar redan tidigare i våras från påföljder anknutna till villkorligheten. Dessutom ändras grundvillkoret GAEC 8 (krav på arealer som inte ger skörd) i och med förenklingsförordningen, så att kravet på att fyra procent av åkerarealen ska ligga i träda, som har gällt Nyland, Egentliga Finland och Åland, slopas. Dessa befrielser tas också in som ändringar i CAP-planen.
I fråga om tillsynen och påföljderna i samband med de arealbaserade stöden ökas bland annat användningen av anmärkningar som påföljd. Ändringarna baserar sig på erfarenheterna från det första genomförandeåret.
Lindrigare krav för unga jordbrukare
Kravet på yrkeskunnighet för att få inkomststöd för unga jordbrukare lindras. De lindrigare kraven gäller stöd som söks från och med 2025. Efter ändringen räcker som utbildning en examen på andra stadiet, som inte behöver vara en examen inom naturbruk, eller en viss mängd studier som innefattar studier i ekonomi. Utöver studierna krävs ingen praktisk erfarenhet av naturbruk. Om inkomststöd för unga jordbrukare söks av en sammanslutning eller grupp av två eller flera unga jordbrukare, kan en medlem av gruppen uppfylla kravet på yrkeskunnighet även med tre års arbetserfarenhet av naturbruk.
Ändringen är ett sätt att locka fler unga att bli jordbrukare. Dessutom var det svårt att motivera det tidigare strängare kravet i sådana fall där jordbruket drevs av en grupp av flera personer. Kravet på yrkeskunnighet gäller inte stödmottagare vars femårsperiod för erhållande av inkomststödet har börjat före 2023. I fråga om dem som första gången ansökte om stöd för unga jordbrukare 2023 och 2024 täcker det tidigare mer krävande utbildningskravet naturligtvis också de krav som gäller från och med 2025.
I och med ändringen av CAP-planen genomförs också regeringsprogrammets föresats om lindring av kravet på årlig företagarinkomst när det gäller startstödet till unga jordbrukare. I fråga om startstödet till unga jordbrukare används från ingången av 2025 endast en gräns för företagarinkomsterna, 22 000 euro per år. Efter att den nåtts kan företagaren få startbidrag på 40 000 euro och dessutom sammanlagt högst 40 000 euro som räntestöd för lån, stöd i anslutning till borgen för lån samt stöd som beviljas i form av befrielse från överlåtelseskatt. Företagarinkomsten ska nås senast det fjärde kalenderåret efter det år då stödet beviljades.
Ändringar i de mångfaldsfrämjande stöden för miljösystem
Det har gjorts små ändringar i villkoren för åtgärderna växttäcke vintertid och mångfaldsväxter, som omfattas av stödet för miljösystem. När det gäller åtgärden mångfaldsväxter är det från och med 2025 möjligt att odla mångfaldsväxter även i form av små öar eller remsor i landskapet. Dessutom är det på arealer med mångfaldsväxter i fortsättningen tillåtet att använda växtskyddsmedel som punktbekämpning vid svåra ogräsfall.
Vid en förbindelse som gäller växttäcke vintertid gäller kravet på bevarande av permanent gräsmark i fortsättningen endast skiften med permanent gräsmark som omfattas av själva åtgärden. Ändringarna gäller från och med stöd som söks 2025.
Ändringar i fråga om bidrag och ersättning för djurens välbefinnande
Maximibeloppet av bidrag för dikor och mjölkkor inom stödområde AB höjs med en miljon euro till 42,9 miljoner euro och maximibeloppet av bidrag för stärkelsepotatis höjs med 0,5 miljoner euro till 4,2 miljoner euro för åren 2025–2027. Orsaken till höjningen av anslaget är att gårdar som odlar stärkelsepotatis under tidigare vegetationsperioder har drabbats av stora skördeförluster till följd av svåra väderförhållanden, vilket har förvärrat gårdarnas redan svåra ekonomiska situation. Genom höjningen av bidraget för kor stärks förutsättningarna för mjölkproduktion och uppfödning av dikor i stödområde AB. Eftersom maximibeloppet på 101,7 miljoner euro för EU:s produktionskopplade bidrag inte kan höjas, tas dessa höjningar på sammanlagt 1,5 miljoner euro från maximibeloppet för tjurbidrag inom stödområde C, vilket i fortsättningen är 17,9 miljoner euro. Tjuruppfödare i stödområde C ersätts helt för denna minskning genom att det nationella nordliga stödet höjs med 1,5 miljoner euro.
Den åtgärd som gäller smärtlindring vid kastrering (EHK 18) har kompletterats med bedövning. I fortsättningen ska både bedövning och smärtstillande medel användas inom åtgärden. Bedövning är ett villkor i åtgärden endast 2025 och 2026, eftersom det blir obligatoriskt att använda bedövning vid kastrering från och med den 1 januari 2027.
”Alla förändringar som underlättar jordbrukarens vardag behövs. Till exempel diversifiering av grödorna vid sidan av växtföljdskravet ger jordbrukaren större frihet att planera. Åtgärderna för att uppmuntra unga att söka sig till branschen, till exempel lindringen av företagarinkomstgränsen för startstödet och det ändrade kravet på yrkeskunnighet för inkomststödet för unga jordbrukare, är mycket viktiga”, säger jord- och skogsbruksminister Sari Essayah.
Mer information:
Johanna Auer, specialsakkunnig, tfn 0295 162 128 (stöd för miljösystem)
Pekka Pihamaa, specialsakkunnig, tfn 0295 162 289 (inkomststöd för unga jordbrukare)
Auli Nurmi, specialsakkunnig, tfn 0295 162 304 (EU:s produktionskopplade bidrag)
Mirja Kiviranta, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 162352 (grundvillkor och direktstöd)
Tiina Hartman, specialsakkunnig, tfn 0295 162 271 (processen för ändringar i CAP-planen)
Eeva Loikkanen, specialsakkunnig, tfn 0295 162 015 (ersättningar för djurens välbefinnande)
Kaisa Pethman, specialsakkunnig, tfn 0295 162 211 (startstöd till unga jordbrukare)
E-postadresserna har formen fornamn.efternamn(a)gov.fi
Länkar:
Finlands CAP-plan på webbplatsen landsbygd.fi
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2024/1468 (förenklingsförordningen)
Mer info om kraven på växtföljd på Livsmedelsverkets webbplats
Mer info om stöd för unga jordbrukare på Livsmedelsverkets webbplatsLinkki toiselle sivustolle
Mer info om stöd för miljösystem på Livsmedelsverkets webbplats
Ministeriets tidigare pressmeddelanden och mer information:
Finland genomför EU:s gemensamma jordbrukspolitik som planerat
Lättnad i kraven för icke-produktiva arealer år 2024
Jordbruksministrarna gav sitt stöd till den första delen av kommissionens åtgärdspaket – arbetet för att minska jordbrukarnas börda fortsätter
Arbetet med att förenkla kraven på jordbruksstöd framskrider
Mer info om den sociala villkorligheten
Pressmeddelande från Finlands Jord- och skogsbruksministeriet 11.10.2024