Åtgärderna i klimatplanen för markanvändningssektorn kan också hjälpa att uppnå skogsmålen enligt förordningen om restaurering av natur

Nyheter - Publicerad 28.11.2024

Naturresursinstitutet har på uppdrag av jord- och skogbruksministeriet tagit fram en utredning som visar att flera av de åtgärder som ingår i klimatplanen för markanvändningssektorn kan stärka naturens biologiska mångfald och förbättra naturtypernas tillstånd i enlighet med skogsmålen i EU:s förordning om restaurering av natur. Effekterna beror dock på vilket sätt man genomför åtgärderna. Utredningen ligger till underlag för arbetet med att bereda av en nationell plan för restaurering av natur.

Europeiska unionens förordning om restaurering av natur trädde i kraft i augusti 2024 och medlemsländerna har två år på sig att arbeta fram nationella restaureringsplaner. Till underlag för beredningen av Finlands nationella restaureringsplan tas det fram olika studier och utredningar. Enligt restaureringsförordningen ska klimatförändringsfrågan behandlas som en del av de nationella restaureringsplanerna. Syftet med Naturresursinstitutets projekt EEVA var att bedöma konsekvenserna av skogsmålen i restaureringsförordningen samt målens förhållande till arbetet med att genomföra klimatplanen för markanvändningssektorn.

Projektet har studerat indikatorer för skog, vissa skogliga naturtyper, det vill säga västlig taiga, skogbevuxen myr, barrskog på eller i anslutning till rullstensåsar och lund, samt förhållandet mellan EU:s gemensamma mål om plantering av tre miljarder träd och åtgärderna i klimatplanen för markanvändningssektorn. Utöver klimatplanens åtgärder lyfter man i utredningen också fram andra nödvändiga åtgärder och bedömer uppföljningen av indikatorerna för skog.

De viktigaste skogsmålen i restaureringsförordningen behandlar den ökande trenden för indikatorer som gäller alla skogar samt restaureringen av naturtyper enligt habitatdirektivet. Enligt Naturresursinstitutets utredning kan många av klimatplanens åtgärder bidra till att genomföra restaureringsförordningen, men effekterna beror bland annat på hur, när och i vilken omfattning åtgärderna genomförs. Utöver klimatplanens åtgärder är också till exempel prioritering av blandskogsbruket och planering på regional nivå åtgärder som potentiellt främjar genomförandet av restaureringsförordningen.

”Projektet har skapat en stark grund för att planera skogsåtgärder i den nationella restaureringsplanen.  Det här är en bra utgångspunkt för arbetsgrupperna att fortsätta arbetet med restaureringsplanen. Den korsgranskning av klimatåtgärderna inom restaurerings- och markanvändningssektorn som gjorts inom projektet ger nödvändig information till stöd för den politiska beredningen om hur genomförandet av natur- och klimatmålen kan samordnas”, säger Katja Matveinen, ledande sakkunnig vid jord- och skogsbruksministeriet.

Projektet har fått finansiering från jord- och skogsbruksministeriets klimatåtgärdspaket Fånga kolet.

Naturresursinstitutets pressmeddelande

Mer information:

Katja Matveinen, ledande sakkunnig, jord- och skogsbruksministeriet, tfn +358 295 162 287, fornamn.efternamn@gov.fi

Leena Kärkkäinen, specialforskare, Naturresursinstitutet, tfn +358 295 324 848, fornamn.efternamn@luke.fi

Pressmeddelande från Finlands Jord- och skogsbruksministeriet 28.11.2024