Betänkandet av arbetsgruppen som bereder det nationella genomförandet av EU:s avskogningsförordning är färdigt
Nyheter - Publicerad 24.6.2025
I arbetsgruppens betänkande föreslås det att det som komplement till EU:s avskogningsförordning stiftas en ny nationell lag om tillsyn över skyldigheterna och om påföljder enligt EU:s avskogningsförordning. I den föreslagna lagen föreskrivs det om en behörig myndighet och dess uppgifter samt om administrativa påföljder. Avsikten är att regeringspropositionen ska lämnas till riksdagen hösten 2025. Genomförandet underlättas av Finlands låga riskklassificering. Dessutom strävar kommissionen efter att förtydliga genomförandet av förordningen.
En brett sammansatt arbetsgrupp tillsattes den 28 augusti 2023 för att bereda det nationella genomförandet av Europeiska unionens avskogningsförordning. Arbetsgruppens arbete har fortsatt till utgången av 2025 på grund av att tillämpningen av EU:s avskogningsförordning skjutits upp med ett år. Avsikten är att EU:s avskogningsförordning i huvudsak ska börja tillämpas den 30 december 2025.
Arbetsgruppen hade till uppgift att bedöma och bereda de nödvändiga ändringarna i lagstiftningen och att utarbeta ett utkast till regeringsproposition om förslagen till lagändringar. I den föreslagna lagen föreskrivs det om en behörig myndighet och dess uppgifter samt om administrativa påföljder. Som administrativa sanktioner införs en överträdelseavgift och en administrativ påföljdsavgift. Behörig myndighet är Livsmedelsverket. Arbetsgruppen har fram till sommaren 2025 sammanträtt sammanlagt 14 gånger.
Under den nationella beredningen har det ordnats flera höranden och diskussionsmöten för intressentgrupper. En serie av tre webbinarier riktade till aktörer inom sektorer som är centrala med tanke på avskogningsförordningen genomfördes vintern 2024. Vid diskussionsmötet den 26 mars 2024 behandlades dessutom särskilt beredningen av den nationella lag som ska komplettera avskogningsförordningen.
Utkastet till regeringens proposition var på remiss den 28 maj–22 juli 2024. Det kom in sammanlagt 60 utlåtanden. Utkastet till regeringens proposition har bedömts av rådet för bedömning av lagstiftningen, som publicerade sitt utlåtande den 22 maj 2025.
Arbetsgruppens ordförande, forstrådet Erno Järvinen tackar arbetsgruppens medlemmar för ett viktigt och väl utfört arbete.
”Genom den föreslagna avskogningslagen stöds det nationella genomförandet av EU:s avskogningsförordning. Avsikten är att regeringens proposition lämnas till riksdagen i augusti och att verkställigheten av lagen således inleds i slutet av året. Arbetsgruppen kommer vid behov att sammanträda även under hösten”, berättar Järvinen.
Finland har klassificerats som lågriskland
Europeiska kommissionen godkände den 22 maj 2025 en genomförandeförordning om en tregradig riskklassificering av länder. Finland har klassificerats som ett lågriskland. Avsikten är att riskklassen ska beskriva nuläget i fråga om avskogning i varje land och risken för avskogning. Riskklassificeringen inverkar på myndigheternas kontroller och aktörernas skyldigheter.
När det gäller råvaror och produkter som produceras i lågriskländer får aktörerna tillämpa ett förenklat förfarande för tillbörlig aktsamhet. I praktiken innebär detta att skyldigheterna i fråga om riskbedömning och riskreducerande åtgärder är lindrigare, om det i produktionskedjan inte observeras någon risk som strider mot förordningen eller om risken är mycket liten. Detta gäller produkter som tillverkats av inhemskt virke och produkter som tillverkats av nötkreatur.
Cirka 70 procent av världens länder hör till lågriskklassen. Europeiska kommissionen har meddelat att den fortsätter arbetet med att förenkla genomförandet av avskogningsförordningen. Till stöd för genomförandet har kommissionen tidigare i våras publicerat uppdaterade anvisningar (version 4 av vanliga frågor samt ett vägledningsdokument) som syftar till att förtydliga genomförandet. Flera medlemsländer, inklusive Finland, stöder en förenkling av förordningen för att minska den administrativa bördan.
EU:s avskogningsförordning trädde i kraft den 29 juni 2023, och nu pågår en övergångsperiod innan förordningen börjar tillämpas. Förordningen börjar i huvudsak tillämpas den 30 december 2025. I fråga om mikroföretag och små företag börjar förordningen tillämpas den 30 juni 2026, med undantag för små företag och mikroföretag som omfattas av EU:s timmerförordning och inte omfattas av den förlängda övergångsperioden. Enligt förordningen är verksamhetsutövarna skyldiga att se till att de produkter som släpps ut på marknaden i och exporteras från EU är förenliga med förordningen. Förordningen gäller de sju råvarorna soja, oljepalm, kaffe, kakao, gummi, nötboskap och trä samt produkter som innehåller eller är tillverkade av dessa.
Syftet med förordningen är att minimera EU:s bidrag till avskogning och skogsförstörelse på global nivå. Målet är samtidigt att minska utsläppen av växthusgaser och förlusten av biologisk mångfald.
Annanstans på webben:
Arbetsgruppen i projektportalen
Metsäkatoa koskeva laki on pääosin hyvin valmisteltu (Pressmeddelande från rådet för bedömning av lagstiftningen 22.5)
Uppdaterad vägledning från kommissionen
Pressmeddelande om jordbruks- och fiskerådets möte den 26 maj 2025
Mer information:
Erno Järvinen
ordförande för avskogningsarbetsgruppen, forstråd
tfn +358 295 162 150
fornamn.efternamn@gov.fi
Viktor Harvio
specialsakkunnig
+358 295 162 040
fornamn.efternamn@gov.fi
Joona Huhtakangas
regeringssekreterare
+358 295 162 044
fornamn.efternamn@gov.fi
Pressmeddelande från Finlands Jord- och skogsbruksministeriet 24.6.2025