Jord- och skogsbruksministeriet har beställt en riskanalys för beräkning av kolsänkor av Naturresursinstitutet
Nyheter - Publicerad 9.4.2025
Naturresursinstitutet ska med finansiering av jord- och skogsbruksministeriet göra en riskanalys där man granskar osäkerheter och känslighet i beräkningen av växthusgasutsläppen från både skogsmark och trädbestånd. Målet är att stödja kunskapsunderlaget för det klimatpolitiska beslutsfattandet.
Jord- och skogsbruksministeriet har beställt en riskanalys för beräkning av kolsänkor av Naturresursinstitutet. I riskanalysen ska man granska osäkerhetsfaktorer i anslutning till beräkningen av växthusgasutsläppen från skogsmark och trädbestånd samt känslighet i beräkningen. Den ansvariga för utredningens genomförande är forskningsprofessor Annika Kangas vid Naturresursinstitutet. Hon har inte deltagit i växthusgasinventering. Avsikten är att utredningen ska vara klar i slutet av 2025.
Genom växthusgasinventeringsberäkningarna följer man upp hur Finlands nationella och internationella klimatmål har uppnåtts. Den gångna utvecklingen rapporteras med hjälp av en växthusgasinventering. Dessutom utnyttjas uppgifterna i scenariokalkyler som förebådar framtiden. Utifrån kalkylerna utarbetas planer och beslut om behövliga klimatåtgärder.
Naturresursinstitutet publicerade den 15 januari 2025 preliminära uppgifter för 2023 enligt vilka markanvändningssektorn, det vill säga jord- och skogsbruk och annan markanvändning, var en nettoutsläppskälla för 11,8 miljoner ton koldioxidekvivalenter. För första gången har också skogarna som helhet blivit en utsläppskälla.
Trädbeståndets tillväxt översteg fortfarande avverkningarna (avverkningar och naturlig avgång), det vill säga skogarnas trädbestånd förblev kolsänka, men det räckte inte längre till för att täcka de ökade utsläppen från skogarnas mark.
Efter att uppgifterna publicerats har man i offentligheten diskuterat både orsakerna till ändringen och i synnerhet de metoder som använts vid beräkningarna av inventeringen av skogsmark och hur metoderna utvecklats. Jämfört med andra sektorer är inventeringen av växthusgaser inom markanvändningssektorn förknippad med mycket stora osäkerhetsfaktorer. Dessutom har de årliga förändringarna i kolbalansen varit stora. Beräkningen av växthusgaser inom markanvändningssektorn och faktorer som påverkar utsläpp och upptag är mer komplicerade än inom andra utsläppssektorer, eftersom resultaten utöver av biologiska processer också påverkas av förändringar i omvärlden.
De dataunderlag som används för växthusgasinventering avviker från varandra i fråga om olika EU-länder. I Finland har man under de senaste åren satsat både på att utveckla metoderna för beräkning av växthusgasinventeringen och på klimatforskning inom markanvändningssektorn.
”Finlands beräkning av växthusgasutsläpp har utvecklats i enlighet med IPCC:s och EU:s LULUCF-förordnings anvisningar. Naturresursinstitutet har gjort ett värdefullt arbete i detta avseende. När det gäller markanvändningssektorn är osäkerheten i fråga om inventeringen dock fortfarande stor. I den utredning som jord- och skogsbruksministeriet beställt undersöks till exempel i vilken mån förändringarna i inventeringsuppgifterna beror på att beräkningen utvecklats, i vilken utsträckning på förändringar som skett i skogsbehandlingen och vilken effekt den globala uppvärmningen haft”, berättar naturresursrådet Heikki Granholm.
Rundabordssamtal och öppet webbinarium i slutet av maj
Jord- och skogsbruksministeriets kanslichef Pekka Pesonen har bjudit in representanter för forskarsamhället och förvaltningen till en rundabordsdiskussion som hålls i slutet av maj. Syftet med diskussionen är att öka samarbetet mellan olika vetenskapsgrenar och att kartlägga av olika forskningsinstitut framtagna möjligheter och aktuella undersökningar med tanke på utvecklingen av växthusgasinventeringen.
Den myndighet som ansvarar för inventeringen av växthusgaser är i Finland Statistikcentralen, som har avtalat med Naturresursinstitutet om lämnande av markanvändningssektorns inventeringsuppgifter.
Jord- och skogsbruksministeriet svarar för resultatstyrningen av Naturresursinstitutet. Därför är det vår uppgift att se till att tilltron för Naturresursinstitutets forskningsarbete förblir stark. I ett litet land som Finland är det viktigt att inventeringen av växthusgaser utvecklas i gott samarbete”, kommenterar jord- och skogsbruksministeriets kanslichef Pekka Pesonen.
Dessutom ordnar jord- och skogsbruksministeriet och Naturresursinstitutet den 28 maj ett öppet webbinarium om markanvändningssektorns växthusgasinventering och om arbetet med att utveckla den. Anmälan till evenemanget öppnas snart.
Mer information:
Heikki Granholm
naturresursråd, jord- och skogsbruksministeriet
+358 295 162 130
fornamn.efternamn@gov.fi
Antti Asikainen
Överdirektör, forskning, Naturresursinstitutet
+358295323250
fornanm.efternamn@luke.fi
Pressmeddelande från Finlands Jord- och skogsbruksministeriet 9.4.2025