Programmet för klimatvänlig mat är samtidigt ett program för vattendragsvänlig mat
Nyheter - Publicerad 23.8.2022
Jord- och skogsbruksministeriet håller på att bereda ett program för klimatvänlig mat, som samlar åtgärder för mer hållbara livsmedelssystem. Programmet för klimatvänlig mat är samtidigt också ett program för vattendragsvänlig mat, eftersom det är inte möjligt att uppnå ett hållbart livsmedelssystem utan sunda vattendrag. Allt påverkar allt, alltid.
Det finns inte en enda lösning eller en enda aktör som kan förbättra Östersjöns tillstånd, utan det behövs ett brett tvärvetenskapligt och tvärsektoriellt samarbete och flera olika lösningar. Arbetet måste vara långsiktigt, det går inte att få några snabbvinster.
Men det finns en helt vardaglig sak som kan göras för både Östersjön och andra vattendrag i Finland. Östersjön kan räddas genom att äta mat enligt Östersjökost! Receptet är lätt: mera grönsaker och inhemsk fisk, inhemska spannmål i stället för ris, inhemskt kött när det är orsak till fest och kallpressad rypsolja som salladsdressing. Östersjökosten är miljövänlig men också hälsosam.
”I början av augusti fick jag gnistan till att gå och fiska utanför Helsingfors. Jag gick från ord till handling och betalade fiskevårdsavgiften. Det blev ingen fångst, men kanske fiskelyckan vänder under höstens gång. Medan jag väntar på fångst köper jag fisk på burk, det finns glädjande många inhemska alternativ i butikerna i dag”, berättar Elina Ovaskainen om sitt förhållande till Östersjön.
Programmet för klimatvänlig mat lyfter fram inte bara ekonomiskt, miljömässigt och socialt ansvar utan också ett kulturellt perspektiv. Östersjöregionen har ett fint gemensamt matkulturarv som fokuserar på fisk, i synnerhet strömming. I Estland äts det framför allt rökt strömming och i Sverige är det surströmming som gäller. I Polen bjuds det på inlagd strömming, likaså i Tyskland, där den används i sallader av olika slag. Strömmingsflundra eller stekt strömming är en klassiker på många finländska restaurangers menyer. Strömming kan alltså ätas på många olika sätt.
År 2020 var intaget av strömming i Finland bara cirka 430 gram per person, vilket betyder att strömming åts vid ungefär tre måltider per år. Man har alltså råd att öka vårt intag av strömming. Men förändringens vindar blåser. Strömming används till helt nya produkter och gamla recept anpassas efter dagens ätare. Ett bra exempel på detta är att strömmingslåda röstades fram som en av elevernas favoriträtt när det gäller skolmat i Helsingfors. Hållbar, förmånlig och hälsosam mat!
Tack till John Nurminens Stiftelse för att ha lanserat den årliga festdagen Östersjödagen för att lyfta fram ett viktigt tema. I hemmen och på restauranger kan Östersjödagen firas varenda dag! Mer grönsaker och fisk, konsumera sparsamt med hållbart producerat inhemskt kött och använda inhemska spannmål i stället för ris. Östersjön tackar!
Ytterligare information:
Elina Ovaskainen, specialsakkunnig, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 050 470 3320
Pressmeddelande från Finlands Jord- och skogsbruksministeriet 23.8.2022