Reformen av lagen om vattentjänster ska förhindra privatisering av vattentjänstverk
Nyheter - Publicerad 11.10.2024
Regeringen säkerställer att kommunerna behåller sitt ägande och sin bestämmanderätt i fråga om vattentjänster på det sätt som riksdagen förutsätter. Kraven på offentligt ägande ska skärpas betydligt jämfört med nuläget. Jord- och skogsbruksministeriet färdigställer regeringens proposition med förslag till ändring av lagen om vattentjänster med beaktande av de utlåtanden som kommit in. Regeringspropositionen lämnas till riksdagen nästa vår.
Lagen om vattentjänster har diskuterats livligt i offentligheten. Som ett led i reformen av lagen om vattentjänster håller jord- och skogsbruksministeriet nu på att färdigställa lagstiftningslösningen i enlighet med riksdagens beslut om genomförandet av medborgarinitiativet Vattnet är vårt.
Regeringen ska säkerställa att kommunerna behåller sitt ägande och sin bestämmanderätt i fråga om vattentjänster på det sätt som riksdagen förutsätter. Samtidigt tryggar den föreslagna lösningen det handlingsutrymme som hör till kommunernas självstyrelse enligt grundlagen.
Jord- och skogsbruksminister Sari Essayah påpekar att den gällande lagen om vattentjänster inte på något sätt begränsar privat ägande och bestämmande inflytande.
”I lagutkastet som var på remiss skärps kraven på offentligt ägande och bestämmande inflytande på ett betydande sätt. I nuläget finns inga begränsningar för privat ägande. Vi föreslår nya bestämmelser i lagen som förhindrar en privatisering av vattentjänsterna. På det här sättet behåller vi vattentjänsterna under offentligt bestämmande inflytande”, säger minister Sari Essayah.
Med bestämmande inflytande avses bestämmande inflytande enligt 5 § i bokföringslagen. I ett vattentjänstverk i aktiebolagsform innebär detta vanligen ett aktieinnehav på mer än 50 procent. Ett starkare ingripande i kommunernas egendom och självstyrelse än i den föreslagna regleringen vore svårt ur grundlagssynvinkel. Detta har också riksdagens jord- och skogsbruksutskott konstaterat i sitt betänkande i samband med riksdagsbehandlingen av medborgarinitiativet.
Ministeriet ska nu noggrant gå igenom remissvaren och göra behövliga ändringar i regeringspropositionen. Avsikten är att den slutliga regeringspropositionen överlämnas till riksdagen nästa vår. Lagstiftningsförslaget som varit på remiss bedöms också ytterligare ur grundlagssynvinkel, och en tilläggsutredning beställs i fråga om detta.
Privat minoritetsinnehav i vattentjänster kan inte leda till att privata ägare fråntas sina vattentjänstavgifter. Lagen om vattentjänster förutsätter att de avgifter som tas ut av kunderna ska täcka kostnaderna för vattentjänsterna inklusive underhåll och reparation. Dessutom ska avgifterna vara skäliga och rättvisa. Först då dessa krav uppfylls får det ingå högst en skälig avkastning på kapitalet.
Utländska investerares företagsförvärv inom vattentjänster kan också begränsas. Bestämmelser om detta finns i lagen om tillsyn över utlänningars företagsköp, enligt vilken man för att trygga ett ytterst viktigt nationellt intresse kan ställa nödvändiga villkor för ett företagsköp eller förvägra bekräftelse av ett företagsköp.
Lagutkastet innehåller också andra viktiga reformer som främjar en planmässig organisering av kommunernas vattentjänster, vattentjänstverkens egendomsförvaltning samt kostnadstäckningen i fråga om avgifterna och transparensen vid bestämmandet av avgifterna. En reform behövs för att trygga vattentjänsterna.
Länkar:
Läs mer om reformen av lagen om vattentjänster på jord- och skogsbruksministeriets webbplats
Remissbehandlingen av lagen om vattentjänster avslutades den 30 september. Före remissbehandlingen utredde jord- och skogsbruksministeriet i samarbete med justitieministeriet och finansministeriet ingående olika alternativ för att genomföra medborgarinitiativet på det sätt som riksdagen förutsätter. Dessutom har man låtit göra en juridisk utredning om de ramar som grundlagen ställer för lagstiftningslösningen (på finska).
Mer information
Olli-Matti Verta, vattenhushållningsdirektör, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 0295 162 123, fornamn.efternamn@gov.fi
Marjo Anttoora, minister Essayahs specialmedarbetare, tfn 050 570 0334, fornamn.efternamn@gov.fi
Pressmeddelande från Finlands Jord- och skogsbruksministeriet 10.10.2024