Den första mjölken i världen som inte bränns vid

Valios Kiehu-maitopurkki ja kolme mustikkapuuroannosta.

Case - Publicerad 17.2.2016

Mjölk är en enastående naturens råvara, som i innovativa händer formas till mycket. Inom Valios produktutveckling har man under den 110 år långa historien lärt sig ett och annat om mjölk. I fotspåren efter Nobelpristagaren A.I.Virtanen har inom Valios produktutveckling kombinerats befintlig kunskap med nya forskningsresultat, konsumentförståelse och teknologier för att skapa enastående produkter till konsumenternas vardag. Så föddes också den första mjölken som inte bränns vid, vid vars framställning man utnyttjade Valios patenterade separationsteknologi.

Valio Kiehu™ mjölkdryck som inte bränns vid är en enastående uppfinning i världen. I framställningen av produkten utnyttjar Valio membranseparationstekniken, med vilken mjölken kan delas ”i delar”. De här delarna, eller vatten, laktos, fett, protein och mineraler kan användas effektivt för produktion av olika produkter. Då alla komponenter kan utnyttjas riktat utan onödiga mellanskeden, minskar också förlusten av råvara jämfört med de traditionella produktionsmetoderna.

Lätt att koka, svår att bränna

Utvecklingen av Valio Kiehu™ mjölkdrycken tog flera år. Valio har gjort undersökningar under årtionden om mjölkens proteiner. I mjölken finns två slag av proteiner: kolloid kasein och löslig vassleprotein. Vassleproteinernas värmekänslighet har länge varit ett känt fakta och man visste att den förorsakar problem till exempel vid värmebehandling av mjölkprodukter. Efter att ha undersökt den nya filtreringsteknologin för proteiner, märkte man i Valio att borttagande av vassleproteiner kunde vara en lösning på mjölkens brännproblem. Antagandet visade sig riktigt.

Med Valios patenterade membranfiltreringsteknologi kan man minska väsentligt den vassleproteinmängd som mjölken innehåller. Samtidigt kan man reglera mjölkens sammansättning så att den är optimal för framställning.

Valio Kiehu™ tål uppvärmning och kokning bättre än vanlig mjölk och bränns inte fast i botten så lätt. Mjölkinnehållande mat behöver inte omröras och vaktas hela tiden, utan man kan låta den mogna i lugn och ro, och ibland röra om, så att matens övriga ingredienser inte fastnar i botten. Det bästa resultaten nås genom måttlig uppvärmning, och mjölkinnehållande mat lyckas nu lätt också i en stålkastrull.

De vassleproteiner som avlägsnats från den nu utvecklade Kiehu™ mjölken kan igen utnyttjas i produkter där man tillsätter vassleproteiner. Till exempel i nya Valio PROfeel® kraftmjölkdrycken finns jämfört med vanlig mjölk dubbelt med färska vassleproteiner.

Innovation för internationella marknader

Eftersom Valio Kiehu™ är den första i sitt slag, har produkten möjligheter att nå framgång som exportprodukt. I konkurrensen på de internationella marknaderna bör kunden och konsumenten erbjudas något sådant, som andra företag inte har. Styrkan för Valios nyhetsmjölk är förutom innovationen också ursprunget – finländsk, ren mjölk värdesätts i hela världen. Det nordliga läget, det rena klimatet och vattnet tillsammans med spårbarhet och transparens i produktionskedjan erbjuder Valio en konkurrensfördel på den internationella marknaden.

 

Tilläggsuppgifter på finska:

Kiehu Valion sivuilla
Kiehu-video (YouTube)
Valion maidot

Författaren Tiina Hämäläinen är produktutvecklingschef på Valio. Hon har många års erfarenhet av innovativa mjölkprodukter, såsom utvecklingsarbetet med den mjölken som inte bränns fast.

Kontakt: tiina.hamalainen(ät)valio.fi, tel. 050 384 2856

 

Publicerad 17.2.2016


Läs följande artikel: Forskningsprojekt: Granens cellvävnadskultur - framtidens p... »