HaliPuu skogen nås från hela världen

Ett barn kramar ett träd.

Case - Publicerad 9.2.2016

Skogen kan inte flyttas. Dess mångåriga rotsystem är djupt på sin plats, även om träden är unga. Å andra sidan har inte alla i den urbana världen möjlighet att komma och njuta av skogens lugnande närvaro. HaliPuu i Kittilä har ägnat sig åt att bringa den finländska skogen och skogsupplevelsen åtkomlig för alla, oberoende av boplats. Med dagens teknik, och en liten mängd skapande galenskap, lyckas det här utmärkt.  

Berättelsen om HaliPuu börjar i skogen, påsken 2014. Vid brasan funderas på att ekonomiskogen i Veitservasa har nått åldern för avverkning och förnyelse. Tanken på avverkning kändes dock inte bra, för platsen var kär och där rådde en trevlig stämning i skogen. Områdets ägare, Kaarle Raekallio, som arbetat i skogen hela sitt liv, föreslog som lösning att skogen skulle hyras ut som ”kramträd”(halauspuut). Idén var så rolig att den måste förverkligas. Kaarles dotter Riitta Raekallio-Wunderink, med bakgrund både i handelsvetenskap som alternativ vård, tog itu med utvecklingsarbetet.

Trädet är som en älskling

Ett trä i snöig skog.Halipuu är en hybrid, där turismproduktens egenskaper förenas i element av naturskydd och spel. Man tänker på trädet som ett älsklingsdjur, som man kan ha ett personligt förhållande med. På HaliPuus internetsidor kan man välja och adoptera det träd man önskar och pryda det med t.ex. skägglav eller fågelholkar. Man kan beställa ett porträtt av trädet, målat av en konstnär. På hemsidan kan man också lämna sina bekymmer till ”vårdträdet” (huolipuu), bekymren bränns i skogen till aska som strös vid trädet. Familjen Raekallio ordnar allt detta.

Adoptionstiden är till en början fem år, och man får som bekräftelse ett adoptionsbetyg. Man kan under denna tid gå och hälsa på sitt eget träd i skogen när man vill. Man kommer också till skogen virtuellt. I Periscope-utsändningarna om söndagarna sitter man vid brasan i HaliPuu-skogen och följer årstidernas växlingar. Man bekantar sig med skogen genom dess ägare och träd-adopterarna bildar som en del av familjen.

Trädet kan adopteras till din egen glädje, som gåva eller som företagsgåva. Trädet kan prydas med något av det utbud som finns på webbsidan eller med företagslogo och namnskylt. Endast fantasin begränsar.

HaliPuu ger ett varumärke för samarbete

En tall.Det finns i världen en del tjänster för trädadoptering. Vanligen kopplas de till något område/park, eller till en befintlig produkt (t.ex. olivolja). I Finland har sådana här tjänster inte bjudits ut – kanske man inte sett träden för skogen. Den nordliga rena naturen och norrskenet har marknadsförts i utlandet redan under årtionden. HaliPuu, som marknadsförs i första hand på Asiens marknader, gör det möjligt att ha kontakt med denna speciella miljö också då man inte själv kan komma hit. En av företagets viktigaste uppgifter är just att nå Asiens marknader.

Varje (hali-)träd är utvalt, märkt och enskilt beskrivet. HaliPuu-logon som används för märkningen är registrerad och skyddad, strävan är att skapa av HaliPuu ett känt produktmärke. Man vill göra såväl skogen som träden personliga och visa att man inte behöver fälla ett träd, för att förädla det till en produkt.

Företaget har varit igång egentligen från november 2015, så det är ännu för tidigt att säga hur affärerna kommer att utvecklas. Även om Halipuu inte har fått speciell uppmärksamhet, så har intresse funnits ända till Australien, och de första träden har också adopterats, så det verkar som om marknaden verkligen finns. Ett träd har adopterats som födelsedagsgåva till en person på Brittiska öarna. Bland de första som adopterade ett träd var, överraskande nog, en finländare bosatt utomlands.

Halipuu tar fram skogens möjligheter som en lekplan och bas för kreativitet. Målet är kunna bli en budbärare för adoptering av träd och utvidga verksamheten genom samarbete också till andra delar av Finland. Adoptering av träd kan ha en stor marknadspotential för Finland med tanke på varumärke, turism och miljövärden och HaliPuu vill här vara en katalysator.

 

Artikelns författare Riitta Raekallio-Wunderink är en av HaliPuu:s grundare. 

Tilläggsuppgifter: info(ät)halipuu.com

www.halipuu.com

 

 

Publicerad på svenska 19.2.2016


Läs följande artikel: Naava - en smart grönvägg ger frisk inneluft »