Kartong

A woman holding a carton board box with chocolates.

Case - Publicerad 19.6.2014

Visste du att man av en kubikmeter virke får antingen 20 000 pärmar till pocketböcker eller 10 000 konfektaskar?

När du öppnar en skåpdörr i köket, finns där frukostflingor, te och kex – kanske också choklad. Ibland också mediciner, smink och parfym. Alla dessa produkter förpackas i kartong.

När du köper chokladkonfekt, vill du nog inte att den ska smaka något annat än choklad. Kartong som är tillverkad av nyfiber avger varken lukt eller smak till själva chokladen – och inte heller till något annat. Eftersom nyfiber är fiber som används första gången vid kartongtillverkningen betyder det att kartong av nyfiber inte avger ämnen till maten som skulle vara skadliga för människan. Nyfiber av träd är också en förnybar naturresurs. Kartong av nyfiber kan återvinnas och är samtidigt ett ypperligt råmaterial för återvinningsprodukter.

Kartong av nyfiber är också stark. En förpackning av nyfiber skyddar produkten från tillverkaren till affären och från affären hem till dig. Få vill ha konfektaskar som är trasiga och de blir därför ofta kvar på hyllan i affären och hamnar till slut i sopcontainern. Därför är det viktigt att kartongen är tillräckligt stark så att den skyddar produkten. Då blir matspillet mindre och maten hamnar där den ska, dvs. i magen.
När kartongens vikt är den lägsta möjliga, behövs det minimala mängder råmaterial och energi för att tillverka den. Förpackningarna väger därför mindre och det blir billigare att transportera dem från tillverkaren till affären. En förpackning tillverkad av kartong med låg vikt ger också upphov till mindre mängd avfall när den kommer till vägens ände än en förpackning tillverkad av tyngre kartong.

 

Text och bilder är från skogsbranschens infopaket som gjorts i samarbete inom branschen med Finska Forstföreningen. Ytterligare uppgifter om infomaterialet; vilma.issakainen(@)smy.fi och paavo.lyytikainen(@)forestindustries.fi.

 


Läs följande artikel: Lääkkeitä puusta »