Braxen köttfärs SÄRVIN är matbordets nyhet, som räddar vattendragen

Plate with potatoes, vegetables and Särvin fishballs.

Case - Publicerad 20.11.2018

Är också du trött på att äta bara den där samma svin-nöt-köttfärsen eller honungsmarinerade broilerfiléer? Särkifood Oy har som alternativ lanserat två helt rätt nya produkter; SÄRVIN Tex-mex och SÄRVIN Original. De är gjorda med råvaran huvudsakligen av den inhemska braxen.

Särkifood Ab:s modiga mission är att ta tillvara en miljon (1 000 000) kilo inhemska mörtfiskar årligen. Där överfiske av många fiskarter är ett problem, så förbättrar däremot fiske av mörtfiskar vattendragens skick och minskar övergödningen (eutrofieringen) genom att ta bort näringsämnen. Dessutom är mörtfiskar en mycket bra och smaklig proteinkälla.

Såhär börjar då miljon kilo missionen, som inledningsvis lät helt omöjlig, att se ut som en nödvändighet. Övergödningen av vattendragen måste stoppas. Samtidigt växer proteinbehovet i världen kontinuerligt med befolkningsökningen och ökad levnadsstandard. Vår planet klarar inte av en motsvarande ökning av vår köttkonsumtionen. SÄRVIN Tex-mex och SÄRVIN Original svarar mot dessa megatrender.

De nya SÄRVIN med braxens kött passar i bekanta recept

SÄRVIN Tex-Mex är som namnet säger braxens köttfärs kryddad med texmex. Det passar utmärkt till texmex-mat, såsom tortillas och tacos. Med SÄRVIN kan också köttfärs i den riktigt finska traditionella makaronilådan enkelt ersättas.

SÄRVIN Original å sin sida är mycket lätt kryddad köttfärs av braxen. Den kan användas till det mesta i smakväg i köket. Endast kockens fantasi begränsar. SÄRVIN Original passar till exempel till pastan, köttbullar och biffar. Av de saftiga SÄRVIN-biffarna kan man lätt göra en smaklig SÄRVIN-burger.

SÄRVIN-produkterna innehåller braxenfilé (abramis brama, 85%), rypsolja, olika kryddor och ättika. Tex-mex versionen innehåller dessutom potatisfiber. Och de passar till mångas diet.

Fylld tortilla.
Tex-mex maten får variation med nya fyllningar.

Särkifood har bra vägkost för tillväxt

Särkifood Oy:s berättelse började år 2016 i Aalto Universitetets företagarprogram AVP (Aalto Ventures Program). Företaget deltog, med erhållen lärdom från kursen, i Sitras Challenge gällande näringscirkulation i maj 2016. Särkifood vann tävlingen och fick ett startkapital på 10 000 €. Den här finansieringen från Sitra, hade en avgörande roll i företagets produktutveckling och var en av de viktigaste enskilda faktorerna bakom produktlanseringen, som skedde i augusti 2018.

Till en början säljes SÄRVIN-produkterna endast genom försäljningskanalen munaeggspress.fi. Särkifood Oy:s målsättning är i att i framtiden fortsätta utvecklingen av nya innovativa produkter av mörtfisk och ha dem framme också i andra försäljningskanaler, så att de är tillgängliga för möjligast många konsumenter. Miljönyttan Särkifood Oy gör är direkt jämförbar med mängden sålda produkter. En stor miljönytta fordrar alltså stora försäljningsvolymer.

 

Artikelns författare Paavo Vallas är Särkifood Oy:s grundare och verkställande direktör
Kontakt och tilläggsuppgifter: paavo.vallas@sarkifood.fi, +358 40 583 0011

www.sarkifood.fi
munaeggspress.fi
Facebook: www.fb.com/sarkifood

 

Publicerad (på finska) 10.8.2018.


Läs följande artikel: Stora Ensos Lineo™ ersätter icke-förnybara material »