Fazer satsar med toppinnovation på vidareförädling av havre

Oat grains.

Case - Publicerad 8.10.2015

Tack vare den nya finländska innovationen kan från havre nu avskiljas nya hälsofrämjande beståndsdelar, som havrens betaglukan, protein och havreolja. Fazer har tagit licens på den av VTT utvecklade och patenterade teknologin*, som öppnar dörrar till nya produktgrupper inom mejeri-, kosttillägg-, mellanmål och kosmetikindustrin.  

I Fazers havreprojekt möts den finländska landsbygden och toppteknologin. Finländsk havre exporteras redan nu till 20 länder och Fazer satsar på vidareförädling av havre och utvecklar nya produkter speciellt för livsmedelindustrins behov. Fazers investering i en ny produktionslinje ökar användningen av finländsk havre och höjer dess värde. Med den nya processen kan från rå havre urskiljas värdefulla komponenter som betaglukan, protein och havreolja. Processen grundar sig på en finländsk uppfinning, som Fazer har licens på från VTT med ensamrätt för bruk i Europa och Ryssland.

Finländsk havre ut i världen i nya produkter

För 2 år sedan öppnade Fazer en egen havrekvarn i Lahtis och satsar här på vidareförädling av havreprodukter. Med den nya teknologin förmår man producera rena komponenter, som är säkra och som inte innehåller rester. Halterna i de komponenter som tas tillvara från havre är också högre och således lättare att ta in i olika konsumentprodukter.

De nya produkterna lockar kunder förutom från bageriindustrin också från mejeri-, kosttilläggs-, mellanmåls- och kosmetikaindustrin. Havreprodukter kan användas t.ex. i funktionella livsmedel som i mellanmålsstånger, som är bra för hjärtat, i kex, bröd och mjölkprodukter.

Arbetare hanterar havreflingor.Ökad efterfrågan av havre ligger bakom

I världen har funnits en stigande trend och efterfrågan på havreprodukter, speciellt beroende på de påvisbara hälsoeffekterna. Inom EU har man godkänt den positiva effekt havre har på hjärthälsa, blodsocker, blodets kolesterolhalt och magens välbefinnande. Behovet av speciellt växtprotein ökar, och för några livsmedel kan man i fortsättningen tala om en proteinboom. Havreprotein av näringsmässigt god kvalitet svarar utmärkt på efterfrågan.

Hälsopåståenden om havre i EU 

Havre är ett superspannmål, innehållande mångsidigt med goda näringsämnen. I EU har godkänts fyra hälsopåståenden för havre, vilka gäller hjärthälsa, kolesterol kontroll, blodsocker och magens välbefinnande.

  1. påstående**: Havrens innehåll av betaglukan säkrar att blodets kolesterolvärden hålls på normal nivå.
  2. påstående**: Intag av havrens innehåll av betaglukan som en del av måltiden hjälper till att motverka en höjning av blodets glukoshalt efter måltiden och utjämnar blodsockrets stora variationer.
  3. påstående***: Havrens innehåll av betaglukan sänker blodet kolesterol, viket sänker risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
  4. påstående**: Havrefiber främjar magfunktionerna. Havre ökar mängden massa som går i tarmarna och underlättar tarmarnas funktion. En bra fungerande matsmältning gynnar hälsan och förhindrar tarmsjukdomar

* VTT:s samarbetspartner Naturresursinstitutet

** grundar sig på EFSA – (European Food Safety Authority) godkända hälsopåstående/artikel 13

*** grundar sig på EFSA – (European Food Safety Authority) godkända hälsopåstående/artikel 14

 

Artikeln producerad av: Fazer / SEK Public

Tilläggsuppgifter:
Markku Mikola, R&D Manager, Fazer Mill & Mixes, tel. +358 44 710 8866
Kommunikationens kontaktperson:
Heljä Martikainen, Senior Manager, Internal Communications, Fazer Group, tel. +358 40 848 8454
http://news.cision.com/fi/fazer-group 

 

Publicerad på finska 8.10.2015

 


Läs följande artikel: Från skog till pionjärskap inom bioekonomin - Slutrapport ... »