Frantsila – välmående från naturen

Frantsilas örtplantager.

Case - Publicerad 3.12.2015

Frantsila ekologiska örtagård är en banbrytare för ekologisk örtodling och innovativa örtprodukter såväl i Finland som i Norden. De högkvalitativa ekologiska produkter och naturterapeutiska välmående-helheter som paret Cormier utvecklat är kända ända i Japan.

Den 300 år gamla släktgården i nationallandskapet i Kyröspohja i Tavastkyro har utvecklat ett mångsidigt Hyvän-Olon (”Må bra”) varumärke som främjar god hälsa och naturenliga värden. Varumärket består av Frantsila ekologiska örtagård, som är specialiserad på odling och förädling av örter, utbildnings- och semestergården Frantsilan Hyvän Olon Keskus (Frantsila centrum för ”Må bra”) samt vegetariska restaurangen-butiken Frantsilan Kehäkukka.

Örtodling för kosmetika och medicinala produkter

Frantsila har under årens lopp, med hjälp av finländsk folklig läkekonst och aktuell forskning, utvecklat ett par hundra örtprodukter som örtteer och –extrakter för egenvård, samt hudvårds-, naturkosmetik-, bad- och bastuprodukter.

Frantsila har varit bland de första finländska naturkosmetik-branschens företagen och har varit med och främjat ansvarsfyllda och framtidens generationer beaktande, närproducerade hudvårdsprodukter, som också uppfyller de europeiska standarderna för naturkosmetika.

Frantsilas echinacea extrakt produkt.

Skördearbetet sker alltid manuellt från blommor och övrigt insamlas antingen för hand eller med örttröska. Efter insamlingen antingen torkas eller urlakas växterna redan som färska. Förutom den egna odlingen och insamlingen så gör man ekologiska avtal med ett tjugotal gårdar och insamlare. I Frantsila används ca 100 växtarter, varav de mest framträdande är bl.a. brännässla, rölleka, solhatt eller röd solhatt, svartkämp, ringblomma, kungsljus och brunört samt olika myntor

Företagets huvudexportland är Japan, där också Frantsila School of Natural Health and Beauty verkar. Deras huvudprodukter är tiotals produkter ur Frantsila pimpinellros serie eller Midsummer Rose Natural Cosmetics-serien. I dessa används förutom egna örter och blomterapeutiska produkter också de bästa aromterapeutiska eteriska oljor. För dem tillverkas också produkter med private label koncept.

Ledstjärnor är ekologi och ansvar

Hållbar utveckling och ansvarsfullt tänkande samt heltäckande omsorg om människor har varit huvudtanken i Frantsilas verksamhet från första början. Miljön har tagits i beaktande i hela produktionsprocessen, allt från primärproduktionen till förpackning och återvinning.

Odlingen och insamlingen i Frantsila ekologiska örtagård är helt ekologisk. Släktgårdens åkrar har varit ekologiskt odlade från år 1977. Företaget strävar till ekologiska lösningar också i packningsmaterial och i övrig verksamhet.

Kunskapsfrön, upplysning och välbefinnande

Frantsilas Hyvän Olon Centrum.

Frantsila skapades också för att förmedla kunskap som bygger på helhets välbefinnande såväl för den vanliga mänskan som för vårdbranschens fackmänskor. I Frantsila Hyvän Olo centrum fortsätter de på 1980-talet påbörjade omfattande naturläkekonstens utbildningar och örtkurser och används de böcker som stöder arbetet och är skrivna Av Virpi Raipala-Cormier.

Som hemvist för Frantsilas inre frid fungerar museiområdet med hus, invid en sparad naturskyddsskog. Här är det möjligt att möta tystnad och avkoppling på olika kurser som fördjupas i natur och ekologisk livsföring. Intill Tammerfors-Vasa vägen finns dessutom Frantsila Kehäkukka-butiken med ört- och vegetariska produkter samt en utställning med trehundra växtarter.

Det har lönat sig att jobba för det goda

Agronom Virpi Raipala-Cormier och hennes i Kanada födda make grundade Frantsila ekologiska örtagård med målsättning att främja örtkännedom, ekologisk odling och sund livsföring. Frantsila har över tre årtionden varit ett etiskt företag, som försökt föra fram balansen mellan mänskan och naturen, och som har fått mycket rikligt med såväl inhemskt som utländskt tack och erkännanden.

I Frantsilas örtproduktion arbetar 12 fastanställda personer. Om somrarna finns det många praktikanter på åkrarna. Frantsila Hyvä Olo centrum och Frantsila Kehäkukka sysselsätter dessutom ett drygt tiotal personer.

Författare och tilläggsuppgifter;

Grundare och företagare Virpi Raipala-Cormier
e-post: frantsila.luomu@frantsila.com

www.frantsila.com
www.facebook.com/frantsilanluomuyrttitila

Publicerad (på finska) 3.12.2015


Läs följande artikel: Må bra-stigen minskar stress och skärper sinnet »