Kompositer för många ändamål

UPM:n Biofore-car presented in an exhibition..

Case - Publicerad 19.8.2014

UPM Formi som utvecklats av UPM är ett bra exempel på biokompositer. Granulatkornen är tillverkade av cellulosafiber från träd och plast. Materialet är ypperligt för tillverkning av många slags industri- och konsumentprodukter, till exempel möbler och bildelar. 

(På övre bildet) UPM:s Biofore konceptbil är ett exempel på innovativ användning av biomaterial inom bilindustrin. Största delen av de delar som traditionellt är av plast är i konseptbilen ersatta med trygga och hållbara biomaterial, som t.ex. UPM Formi biokomposit. Grillen framtill på bilen, instrumentbrädet, panelen i bildörrarna samt inredningspanelen är gjord av UPM Formi.

Med Formi, som är ett biobaserat material, kan vi ersätta icke förnybara, oljebaserade råmaterial.  I Formi är andelen förnybar fiber 20–50 procent. Genom att använda Formi i stället för oljebaserad plast minskar utsläppen av koldioxid avsevärt och det e

UPM Formi_620kologiska fotavtrycket med 30–60 procent. Formi är både starkt och styvt och tillåter därmed både tunnare och lättare konstruktioner vilket minskar råvaruåtgången. Detta är ett plus även under transporter. UPM Formi kan återvinnas. Det kan också brännas och då cellulosafibrerna brinner bra, bildas det mycket lite aska vid förbränning.

Tack vare fibrerna känns Formi silkesmjuk och behagligt att ta i. Denna egenskap är viktig i till exempel köksredskap. Eftersom Formi kan formsprutas är det lätt att forma till olika föremål.

Formi har redan ersatt de traditionella råmaterialen i olika slags produkter från spånskivor till plaster, bl.a. i högtalare, matbestick, köksredskap, möbler, elektronik och köksstommar.

En högtalare.Högtalartillverkaren Genelec har valt att tillverka sina högtalare i M-serien av biokompositmaterialet UPM Formi. Materialet är ekologiskt, produktionsmässigt och akustiskt helt överlägset. Med UPM Formi kan man tillverka höljen av mycket varierande tjocklek jämfört med vanliga plaster. Biofiberkompositens styvhet och vibrationsegenskaperna går inte att jämföra med plasternas egenskaper. För musiker betyder det en ren och exakt ljudåtergivning.

 

 

Text och bilder är från skogsbranschens infopaket som gjorts i samarbete inom branschen med Finska Forstföreningen. Ytterligare uppgifter om infomaterialet; vilma.issakainen(@)smy.fi och paavo.lyytikainen(@)forestindustries.fi.

 


Läs följande artikel: Strategi: Bioekonomi är nästa våg i ekonomin »