Torrströ av kutterspån

A woman and a horse in a stall.

Case - Publicerad 26.7.2014

Kutterspån är ett lysande exempel på hur träd som fällts i skogen kan användas så att inget går till spillo. T.ex. vid hyvling av bräder som behövs vid byggnation uppstår hyvelspån, som är ett inhemskt, ekologiskt torrströalternativ för djur.  Torrströ av kutterspån är till 100 % en naturprodukt.

Bra torrströ av kutterspån är mjuk och behagligt varm i djurstall. Det är tryggt att använda och har en jämn kvalitet, då det sållas noggrant. Därför finns det inte i kutterspån t.ex. vassa träbitar, som kan skada djuren. Vid tillverkning av torrströ av kutterspån används t.ex. torkat hyvelspån av tall och gran, som är nästan dammfritt och som kan suga upp vätska mer än två gånger sin egen vikt. Därför passar det också bra som underlag åt sällskapsdjur. Kutterspånet ger också våra små lurviga vänner något bra och trevligt att pyssla med i deras egna burar. Eftersom kaninernas, marsvinens och reptilernas andningsvägar är mycket känsliga för damm och orenheter i luften, tar Pölkky Oy vid sin fabrik bort det fina dammet vid tillverkningen av kutterspån genom att sålla spånet tre gånger.

T.ex. hästar, kor och många mindre djur tillbringar en stor del av tiden inomhus. Därför är det viktigt att det kutterspån som används som torrströ är rent och har en jämn kvalitet. Suomen Hevostietokeskus, som har ett nära samarbete med Östra Finlands universitet, undersöker den hygieniska kvaliteten på olika torrströ av kutterspån.  Högklassigt kutterspån får inte innehålla mikrober som kan vara skadliga för människans eller djurens andningsvägar. Dessutom ska halten sporer vara låg. Inomhusluft av det här slaget är hälsosam både för djuren och för oss människor. När kutterspånet tas ut kan det behandlas som torravfall eller komposteras. Förpackningsplasten kan antingen återvinnas eller brännas enligt tillverkarens rekommendation.
Kutterspån.
Bland Pölkky Oy:s produkter finns ett stort utbud av produkter för träbyggnation för de som bygger eller renoverar, allt de behöver från golv till tak. Efter att spånet sållats och torkats förpackas torrströet i vattentäta krympfilmsförpackningar.

 

Text och bilder är från skogsbranschens infopaket som gjorts i samarbete inom branschen med Finska Forstföreningen. Ytterligare uppgifter om infomaterialet; vilma.issakainen(@)smy.fi och paavo.lyytikainen(@)forestindustries.fi .

 

 

 


Läs följande artikel: Biobränsle, bioplast och nanocellulosa »