Woodios vattentäta träkomposit höjer trä till en ny nivå

Woodio design basin.

Case - Publicerad 4.12.2019

Den inhemska designen har en ny spetsprodukt, som förenar skandinaviskt format, modern innovation och evigt material av trä.

Woodio Ab producerar designtvättfat till badrum av en ny typ av material. Det handlar om världens första vattenfasta träkomposit, som är en kombination av träflis och harts.

Ett formbart och hållbart material

Woodios målsättning är att utveckla träbaserade material och således mångsidigt öka träets användningsmöjligheter. Woodios kompositmaterial är ekologiskt och mycket hållbart vid användning. De använda materialen för tillverkningen är valda så att produktens material kan cirkuleras som energiavfall. Man har strävat till att få produkternas kolfotspår möjligast liten. Framställning av traditionell porslin belastar miljön med höga bränntemperaturer, medan framställningen av Woodios träkomposit inte har liknande problem.

Kompositmaterialet som fås i flera färger och med olika ytstruktur passar förutom för handfat också i mycket annan inredning. Vid sidan av tvättfatsmodellerna lanseras också väggpanel, badkar och wc-stol. Förutom dessa så kan materialet formas till nästan vilken användning som helst, men Woodios tanke är dock att skapa sådan nya produkter, där det finns överraskningar och träanvändning på ett nytt sätt.

Woodio designtvättfat i badrum.

Woodios produkter är underhållsfria och lätta att rengöra och de fungerar i vardagligt bruk liksom de traditionella produkterna. Det hållbara materialet passar också i offentliga utrymmen, och de har också använts mycket i hotell och restauranger. Under senaste tiden har Woodios produkter genom ett återförsäljningsnät också hittat vägen till många finländska hem. Som ett tecken på hållbarheten ger Woodio sina produkter fem års garanti.

I augusti 2019 gick utvecklingsbolaget Metsä Spring in som intressent med  kapital för att stödja den fortsatta expansionen. Det ger Woodio också tillgång till Metsä Groups ”sidoströmmar” (biprodukter typ sågspån och flis).

 

Tilläggsuppgifter och kontakter:

Teemu Pasanen, Sales & Marketing Manager, Woodio Oy

E-post teemu.pasanen(a)woodio.fi, telefon +358 (0)50 517 1552

Woodio Ab är ett år 2016 grundat företag, vars alla produkter tillverkas i Finland. Företaget sysselsätter sju personer.

 


AGENDA 2030

Woodio produkternas användning främjar FN:s hållbara utvecklingsmålsättning 13. Naturmaterialens (träd) användning som huvudråvara samt tillverkningsprocesser som har små kolfotspår och är unika på denna produktsektor.

 

 

 

Artikeln är publicerad på finska 27.3.2019  (uppdaterad i november 2019)


Läs fler artiklar om samma mål för hållbar utveckling:

13. Bekämpa klimat­förändringarna

Läs följande artikel:  FinnCERES - på tröskeln till den nya eran med biomateria... »