Tyger från skogen, färger från åkern – Marimekko söker miljövänliga alternativ för sin tillverkning

Case - Publicerad 25.5.2022

Marimekko söker till sin produktion material, som belastar miljön så lite som möjligt. Till försäljning finns med inhemsk vejde (Isatis tinctoria) tryckta blå textiler. Biobaserade kärl är nyheter för den kommande hösten.

Kommer du ännu ihåg Allu-klänningen?

Marimekko framställde år 2014 en bollmönstrad klänning, som lanserades synligt. Klänningens tyg var gjord av Ioncell-fiber.

Fiber producerad av Stora Ensos cellulosa påminner, känns som och ser ut som merceriserad bomull. Fibern utvecklades i Helsingfors universitet och Aalto-universitetet, Marimekko deltog i utvecklingsprojektet från första början.

”Efter detta har vi testat, hur tyg gjort av Ioncell-fiber lämpar sig för tryckning. Vi har också gjort av tryckt tyg en klänning som protoprodukt”, berättar designchef Minna Kemell-Kutvonen från Marimekko.

En protoprodukt är en produkt , som görs som ett enda exemplar. Den kan alltså inte köpas någonstans, och även om man kunde, skulle priset på textiler av det nya typen material bli så högt att inte varje vanlig medborgare skulle ha råd med det. Protoprodukter görs, för att man småningom skall komma till riktig kommersiell produktion.

Det har länge sökts efter ersättande material till bomull, vars odling tar areal från matproduktion och förbrukar mycket vatten.

Marimekko har tagit en aktiv roll. Även om Marimekko är ett globalt företag, vars produkter framställs också mycket utomlands, har företaget ett tygtryckeri i Hertonäs i Helsingfors. Tygtryckeriet fungerar som rum för idéer och laboratorium för produktutveckling, där man kan pröva användning av olika material och färgämnen.

Ännu mindre kemikalier och vatten

Finländska Spinnova tillverkar också med sin egen teknik träbaserad textilfiber. Om Marimekkos och Spinnovas samarbete berättades offentligt år 2017. Även av Spinnovas material har i Hertonäs tillverkats protoprodukter: en randig tröja samt av typen denimin tyg jacka och väska.

Med Spinnovas teknologi tillverkas av cellulosa textilfiber utan kemisk behandling. I produktionen åtgår mycket lite vatten jämfört med produktion med bomull eller viskos.

”Samarbetet mellan textilbranschens aktörer och innovativa företag är viktig, för att få nya material ut på marknaden”, konstaterar Kemell-Kutvonen

Marimekko är inte alls det enda företaget i klädbranschen som har samarbete med Spinnova. Adidas hann som första lansera en kommersiell produkt med Spinnovas material, en munkjacka som kom till försäljning i februari i år.

Jokapoika skjortan (varje pojkes skjorta) är en tidlös produkt, som håller från år till år . Blå ränder skapas med naturfärgen vejde.

Desingfilosofin bygger på tidlöshet

Sökandet efter Marimekkos nya material berör inte enbart textilfiber. Företaget söker, i enlighet med sin strategi för ansvarsfullhet efter ännu mer miljövänliga material i produktionens olika skeden.

”Marimekko har en världsomfattande anskaffningskedja, och anskaffningens utgångspunkt är att hitta för varje produkt den mest lämpliga och kunniga tillverkaren. Det är visst fint att i Finland finns kunnande och teknologi , som behövs i utvecklingsarbete av material.”

En risk med att ta nya material i kommersiellt bruk är hållbarheten.

Med produktutveckling får man de nya materialens hållbarhet småningom förbättrad.

I Marimekko har man märkt en tydlig förändring i kundernas värderingar: ansvarsfullhet intresserar allt fler , och coronaepidemin har ökat dess betydelse ännu mer.

Med vejde för man också färgnyanser som bryter i grönt.

Den inhemska vejde färgar ekologiskt

”Djärva färger och mönster är en del av Marimekkos identitet”, konstaterar Kemell-Kutvonen.

Enligt henne söker man efter miljövänliga alternativ till alla material som används i produkternas tillverkning. Användningen av naturfärger i tryckningen av tyger är ett intressant alternativ.

Under sommaren 2021 tog Marimekko till försäljning de första med den inhemska vejden tryckta textilierna; skjortor , hemprodukter och en tygkasse.

Vejden växer naturligt vid Finlands kuster, även om den är sällsynt. Odling lyckas dock. Av vejden fås indigofärg, som traditionellt använts för att färga jeanstyg.

Marimekkos färgmedel kommer från Natural Indigo Finlandia, ett företag i Nivala.

”Användningen av naturfärger fodrar innovativt tänkande i mönsterplaneringen. Naturfärger beter sig ofta i tyget på ett annat sätt än industriella färger. De lever i tiden och gör produkterna individuella.”

Under kommande höst tar Marimekko igen i bruk ett nytt biobaserat material. Till försäljning kommer till exempel en matlåda med tillhörande mugg med lock. De är gjorda av Sulamade-material. Bakom Sulamade är det finländska företaget Sulapac, som söker ersättare till plast. I bionedbrytbara Sulamade används biopolymerer och lermineraler.

Hösten 2022 kommer till försäljning en matlåda gjord av bionedbrytbar Sulamade.

 

Artikelns författare är Biotalous.fi:s redaktör Heli Virtanen, Tapio, heli.virtanen(at)tapio.fi .


Agenda2030

Marimekko strävar till ansvarsfull verksamhet. I produktionen betonas följande målsättningar för hållbar utveckling: 5 Jämställdhet, 6 Rent vatten och sanitet för alla, 7 Hållbar energi för alla, 8 Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, 12 Hållbar konsumtion och produktion, 13 Bekämpa klimatförändringarna och 17 Genomförande och globalt partnerskap

Läs fler artiklar om samma mål för hållbar utveckling:

5. Jämställdhet6. Rent vatten och sanitet7. Hållbar energi för alla8. Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt12. Hållbar konsumtion och produktion13. Bekämpa klimat­förändringarna17. Genomförande och globalt partnerskap

Läs följande artikel: En container fylld med djurfoder - fluglarver matade med avf... »